M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

La început a fost Cuvântul…

Posted by Paisii PROTO@ pe 12 decembrie, 2007


Ceva timp în urmă am alcătuit o cronologie a redeşteptării naţionale a moldovenilor. Frumoase vremuri au fost… Prezint aici un mic fragment, restul îl găsiţi la link-ul indicat.
.
.
LA INCEPUT A FOST CUVANTUL…
Aparitia Miscarii national-democratice in RSS Moldoveneasca
si primele sale realizari – revenirea la grafia latina si conferirea
limbii romane a statutilui de limba de stat.
(octombrie 1987 – august 1989)

ANUL 1987

La 29 iulie, la Moscova, in ziarul „Literaturnaia Gazeta” apare un vast articol semnat de Ion Druta, intitulat „Frunza verde, apa si semnele de punctuatie”, in care renumitul scriitor vorbeste despre problemele ecologice grave din Moldova, corelandu-le cu problema degradarii limbii moldovenesti in republica.

La 13 august articolul este retiparit in romana de catre „Literatura si Arta”, avand in RSS Moldoveneasca efectul unei bombe.
Pentru a linisti spiritile „ecologiste”, conducerea republicii adopta de urgenta la sesiunea Sovietului Suprem (SS) al RSSM „Planul de stat privind protectia mediului ambiant”.

La 30 octombrie plenara Uniunii Scriitorilor din Moldova (US) adopta o rezolutie, prin care solicita Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova (C.C. al P.C.M.) „sa fie creata o comisie stiintifica pentru discutarea problemei aducerii grafiei moldovenesti in corespundere cu natura si specificul limbii si apartenentei acesteia la limbile romanice”. Avansarea acestei cerinte a pus inceputul bataliei pentru reabilitarea limbii romane in Moldova.
Cenzura comunista nu a permis publicarea rezolutiei plenarei US.

ANUL 1988

La 15 ianuarie, pe Aleea Clasicilor din Chisinau s-a adunat un grup de tineri pentru celebrarea zilei de nastere a lui Mihai Eminescu. Participantii la manifestatie au decis sa se intalneasca si in continuare in zilele de duminica. La intrunirile ulterioare si-au facut aparitia membrii Uniunii Scriitorilor (USM) Grigore Vieru, Leonida Lari, Gheorghe Mazilu s.a.

La 25 martie langa casa de pe strada Livezilor 33 are loc un miting de comemorare a poetului Alexe Mateevici si dezvelirea unei placi comemorative. Cu acest prilej a fost lansata initiativa colectarii donatiilor benevole in scopul edificarii muzeului poetului la bastina – in Cainari (Dumbraveni). La miting au participat si reprezentantii autoritatilor comuniste.

In aprilie intrunirile neformale de pe Aleea Clasicilor s-au constituit in Cenaclul literar Alexe Mateevici, caruia i s-a permis sa-si tina sedintele saptamanale in parcul din zona Lacului Comsomolist. Filialele Cenaclului au aparut in 19 orase si raioane. In conducerea Cenaclului au intrat Anatol Salaru (presedintele comitetului de conducere), A. Vartic, I. Cataveica, I. Contescu, Gh. Mazilu, D. Mihail, T. Cernenco.

La inceputul lunii mai in nr.4 al revistei «Nistru», condusa de noul redactor D. Matcovschi, apare articolil lui V. Mandacanu «Vesmantul fiintei noastre», care a impulsionat si revolutionat dezbaterile publice privind destinul si rolul limbii romane in RSSM. Desbaterile privind identitatea limbilor romana si moldoveneasca si necesitatea revenirii la grafia latina au fost continuate de doctorii in filologie V. Bahnaru si C. Tanase, s.a.

La 27 mai s-a intrunit adunarea generala a USM, adoptand in unanimitate o Adresare catre Conferinta a XIX a PCUS (care urma sa-si inceapa lucrarile la 28 iunie1988). In Adresare era exprimata ingrijorarea serioasa fata de metamarfoza fulgeratoare a vechiului mecanism de conducere al republicii care pune in pericol restructurarea, exprimandu-se in final un vot de neincredere in conducerea republicii.
Tot in cadrul adunarii generale a USM s-a decis crearea Miscarii Democratica din Moldova in sustinerea Restructurarii (MD), fiind ales ad-hoc un grup de initiativa pentru organizarea adunarii de constituire a Miscarii.

La 3 iunie, in prezenta reprezentantilor CC al PCM are loc sedinta de constituire a Miscarii Democratice, care a ales conducerea organizatiei si a adresat un Apel catre Conferinta a XIX de partid.
Structura organisatorica a MD se constituia din:
Grupul de initiativa – G. Vieru, L. Lari, G. Malarciuc, D. Matcovschi, A. Turcanu,
Grupul organizatoric, Centrul de presa si noua grupuri de experti.

Continuarea Cronicii aici >>>

Reclame

Un răspuns to “La început a fost Cuvântul…”

  1. Mircea said

    Ma uitam si eu când eram mic la TVM si am vazut momentul august 1989. Pe bunicii mei i-a împresionat mult… Schimbarea se anunta peste tot … nici România nu putea ramâne în urma….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: