M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

Surprizele dobânzii bancare bazate pe legile progresiei geometrice

Posted by Paisii PROTO@ pe 5 ianuarie, 2008


* * *
Ştiaţi că, dacă cineva ar fi făcut în anul naşterii lui Iisus Hristos un depozit bancar în valoare de un cent (10 bănuţi) cu o dobândă de 4% anual, atunci, în 1750 pe banii câştigaţi din dobândă el ar fi putut cumpăra un glob de aur cântărind cât întregul Glob Pământesc ! Iar către 1990 el şi-ar putea permite să cumpere 8190 astfel de globuri de aur !!!
* * *
„Cămătăria este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale oamenilor. Acest gen de canibalism economic a existat cu mult timp înainte de apariţia banilor, formele sale perfecţionându-se mereu, pe măsură ce evolua civilizaţia umană. Perfecţionând armele de pedepsire şi ucidere în masă, oamenii de-a lungul întregii sale istorii au perfecţionat şi mecanismele economice de subjugare şi de acaparare a puterii prin intermediul îndatorării – ca cel mai eficient mijloc.

La temelia cămătăriei se află acordarea banilor în credit cu perceperea unei dobânzi combunate, când procentele se aplică nu doar sumei de bază a datoriei, dar şi sumei dobânzii neachitate la termen. Acest gen de percepere a dobânzilor în matematică sunt supuse legilor progresiei geometrice, având ca limită creşterea exponenţială.

Exemplul clasic al manifestării legii progresiei geometrice este cunoscuta istorie a unui padişah persan. Fiind fascinat de noul joc – şahul, acesta a promis îndeplinirea oricărei dorinţe a inventatorului jocului. Matematicianul-inventator a cerut ca pe primul patrat al tablei de şah să fie pus un bob de grâu, iar pe fiecare următorul – de două ori mai multe boabe. La început padişahul s-a bucurat de modestia cererii, însă foarte repede şi-a dat seama că tot grâul din regatul său nu va putea satisface această cerere „modestă” la prima vedere. Este destul de simpli de calculat, că pentru a îndeplini dorinţa inventatorului jocului de şah ar fi nevoie de 440 recolte mondiale de grâu.

Exact aceleaşi legi guvernează şi perceperea dobânzilor combinate în finanţe.
Calculele frapează!
Dacă cineva ar fi făcut în anul naşterii lui Iisus Hristos un depozit bancar în valoare de un cent (10 bănuţi) cu o dobândă de 4% anual, atunci, în 1750 pe banii câştigaţi din dobândă el ar fi putut cumpăra un glob de aur cântărind cât întregul Glob Pământesc. Iar către 1990 el şi-ar putea permite să cumpere 8190 astfel de globuri de aur.
În cazul dobânzii de 5% anual, acest cineva ar fi putut procura primul glob încă în 1403, iar în 1990 puterea lui de cumpărare ar fi constituit echivalentul a 2200 miliarde de globuri de aur având greutatea Terrei”.
(Extras din cartea „FENOMENUL CĂMĂTĂRIEI”. Traducerea – autorul postului)
***
Absolut inimaginabilă această cifră apărută dintr-o diferenţă de dobândă de doar UN PROCENT anual!!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: