M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

Antropologia dobânzii

Posted by Paisii PROTO@ pe 7 ianuarie, 2008


(Sau în ce mod dobânda bancar-cămătorească a mutilat scara valorilor morale ale umanităţii)
 .
.

Dinamica mondială a ratei dobânzilor la împrumuturi în diferite perioade istorice

„În lumea noastră contemporană, în care creşterea exponenţială a banilor din contul dobânzilor nu este interzisă legislativ, cel mai insignifiant atribut al banilor – minuscula, microscopica DOBÂNDĂ DE ÎMPRUMUT – reprezintă acea întruchipare a Diavolului, trimisul lui Mamona din adâncul veacurilor, care face astăzi legea pe Pământ.

Nu va fi o exagerare afirmaţia, că tot ce avem astăzi mai rău în societate într-un fel sau altul este legat de această blestemată rată a dobânzii! – Inflaţia, pauperizarea şi stratificarea economică a societăţii, marginalizarea săracilor şi stimularea agresivităţii lor, instituirea „ghetourilor” banilor cash pentru săraci şi constituirea elitei „discountului”, subminarea valorilor sociale şi a criteriilor morale, … distrugerea tradiţiilor culturale naţionale şi religioase, creşterea naţionalismului, antisemitismului şi cosmopolitismului, idiotizarea maselor prin consumatorism, criminalizarea societăţii, … stimularea corupţiei în elitele de conducere şi formarea trădătorilor intereselor naţionale în eşaloanele puterii care perpetuează povara datoriilor externe, constituirea „proletariatului dobânzilor” sa metodă de subjugare socială

… Încercările de „demitizare” a eficienţei economiei bazate pe dobândă întotdeauna ai intrat în confruntare directă cu „puternicii acestei lumi”, deoarece pun sub semnul întrebării chiar dreptul lor de a se îmbogăţi pe seama societăţii.

… Oamenii într-o măsură mai mare au fost interesaţi în studierea utilităţii dobânzilor şi nu în stabilirea adevărului dacă cămătăria este un Bine sau un Rău pentru oameni.

… Economia este dotată cu „blestemul cunoaşterii transcedentale” şi chestiunile interacţiunii umane în utilizarea banilor depăşesc limitele cunoştinţelor pur economice. Probabil, aceasta are tangenţe cu trăsăturile fundamentale ale personalităţii umane, în care este probabil codificat embrionul parazitismului social, capacitatea şi tendinţa de a trăi pe contul semenilor săi.

Problema cămătăriei este importantă nu doar în plan social, ci şi în cel personal. De exemplu, are dreptul un creştin ortodox să-şi păstreze banii în depozitele bancare cu dobândă, sau să cumpere obligaţiuni?

… Cămătăria este un laborator al timpului, în care oamenii pentru o sumă de bani în prezent î-şi vând propriul viitor, păcătuind astfel. … Universul omului ca creditor şi datornic se deschide în deplina sa asimetrie tragică.

… Apare o nouă ştiinţă – antropologia dobânzii, în care problema timpului subiectiv uman, categoriile libertăţii sale, solidarităţii de grup, a parazitismului înnăscut, a agresivităţii sale, sunt programate de obligaţiile sale financiare, fiind manipulate matematic prin puterea dobânzilor fictive.”     A. Pasîncov „Fenomenul Cămătăriei”, (1. Introducere) [Traducerea mea – P.P.]

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: