M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

Intelectualii şi lupta ideologică cu integrismul musulman

Posted by Paisii PROTO@ pe 8 ianuarie, 2008


„Unul dintre marile paradoxuri ale asa-zisei batalii pe care o duce Occidentul impotriva terorismului consta in faptul ca infruntarea militara frontala este mai mare decat confruntarea frontala de idei. Tarilor occidentale le este mai usor sa trimita soldati in Irak si Afganistan sau sa imagineze operatiuni militare in Iran si Pakistan decat sa lanseze o ofensiva vasta si clara pe terenul ideilor pentru a combate ideologia care se ascunde in spatele miscarii Al Qaeda si al prozelitilor ei. Occidentalilor li se pare mai simplu, mai putin riscant sa mobilizeze sute de mii de soldati si mii de agenti in confruntarea cu islamismul radical decat sa deschida un nou front ideologic si sa mobilizeze mii de intelectuali in lupta impotriva acestei noi forme de totalitarism. Cuvintele, ideile, rostirea unor adevaruri sunt in acest moment „arme” mai greu de manipulat decat utilizarea tancurilor si a mitralierelor. Ciudata, unica pana acum in istoria civilizatiei occidentale, este aceasta teama in fata abordarii critice a islamismului in general si a islamismului radical in special.

Şi totusi istoria Occidentului este sinonima cu un lung sir de batalii necrutatoare duse pe terenul ideilor.

Secolul al XX-lea a fost marcat de o lunga lupta ideologica impotriva celor doua doctrine totalitare, comunismul si nazismul, precum si pentru recunoasterea planetara a catorva principii fundamentale legate de respectarea drepturilor omului.

Dupa aceasta lunga perioada istorica in care Occidentul s-a dorit purtator si aparator al unor valori universale, el pare sa se fi epuizat insa o data cu ultimele lupte ideologice frontale duse impotriva comunismului si a nazismului.

Iar in prezent, in fata acestei noi amenintari majore care este integrismul (o miscare al carei scop principal declarat este distrugerea civilizatiei occidentale), nici in Statele Unite, nici in Franta, nici in Marea Britanie si nici in celelalte tari unde a fost forjata gandirea critica moderna intelectualii nu par dispusi sa se arunce pe campul de lupta al unei noi mari infruntari de idei.

A vorbi deschis despre amenintarea musulmana in Europa Occidentala sau despre faptul ca Statele Unite se vad confruntate cu o amenintare chineza, abordarea frontala a acestor subiecte deci este astazi sinonima cu o operatie fara anestezie. In culise, oamenii politici isi spun multe lucruri, dar nu si atunci cand se adreseaza in public.

Poate ca, daca Occidentul nu s-ar fi impotmolit in propriile contradictii, nu si-ar fi pus ochelarii de cal ai gandirii politice corecte si si-ar fi pastrat curajul spiritului critic, ar fi fost nevoie acum de mai putine gloante in lupta impotriva terorismului. Cuvintele, iesite din atitudini ferme si din valori aparate in spiritul unei continuitati seculare, ar fi fost poate suficiente sau ar fi putut inlocui o parte din gloante.”

Acestea au fost spicuiri din dintr-un articol al lui Matei Vişniec textul integral al căruia îl găsiţi aici>>> 

Aşadar, bombe sau idei şi cuvinte?

Iar noi, cei din spaţiul românesc ce aşteptăm? Sperăm, că la o adică integriştii vor lăsa în pace România şi Moldova, că o să supravieţuim ca şi pe vremea turcilor şi n-o să ne islamizeze ca pe bosnieci şi albanezi?

Nu vi se pare, domnilor de etnie română, că o s-o belim zdravăn de tor cu „multiculturalismul” deşănţat european şi cu „corectitudinea politică” negheobă, când negrul nu mai e negru iar ţiganul nu mai e ţigan…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: