M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

CÂND DOI (creştini) SE BAT, AL TREILEA (necreştin) CÂŞTIGĂ

Posted by Paisii PROTO@ pe 13 ianuarie, 2008


Nu ştiu ce cred în sufletele lor creştinii adevăraţi de pe meleagurile mioritice româneşti şi basarabene, însă mie personal îmi provoacă o profundă greaţă toată vânzoleala aceasta dintre patriarhiile României şi Rusiei şi marionetele acestora – mitropoliile Moldovei şi Basarabiei.

Cred, doar doi oameni în tot spaţiul românesc îşi freacă bucuroşi palmele – preşedintele Voronin şi eminenţa şa cenuşie – Mark Tcaciuk. Motivul? Au reuşit s-i implice pe capii bisericeşti în jocurile sale politicianiste. Într-un cuvânt, i-au dus de nas ca pe nişte nătăfleţi. 

Oare clerul ortodox n-are treburi mai importante de făcut astăzi, când lumea din jur şi valorile umane se modifică atât de vertiginos? 

Sau după ce acum, la început de mileniu trei bisericile şi-au pierdut enoriaşii (şi implicit lupta pentru sufletele lor), au decis (instigaţi de politicieni) să dea lupta finală pentru tot cea mai rămas din religia de odinioară – lăcaşele sfinte? 

Mda, s-a pleoştit creştinismul… Catolicii şi protestanţii huzuresc la periferia „societăţii belşugului consumatorist”, iar ortodocşii, greoi ca întotdeauna, au rămas iarăşi în urma trenului tranziţiei şi globalizării… 

Şi îmi pun şi eu acum, ca prostul, o întrebare la fel de prostească: „La o adică, ar fi oare în stare actualii noştri păstori „spirituali” Daniel, Vladimir şi Petru să ridice ca pe vremuri, toată suflarea creştinească a ţărilor române la luptă cu păgânii care ar dori să ne calce în picioare sărăcia şi credinţa?” 

Stupidă întrebare… (dacă stai pleoştit în spatele confortabilului concept constituţional al separaţiei Bisericii de Stat) 

Dar uite că am avut surpriza şi revelaţia să aflu că nu toţi românii cred la fel.

Unul dintr-aceştia, foarte puţini la număr, e şi publicistul de la Londra Traian Ungureanu despre cartea căruia „Războiul timpurilor. Declin occidental şi asediu islamic” am amintit deja într-un articol anterior. 

Iată, bunăoară, ce crede Traian Ungureanu despre cea mai sensibilă problemă contemporană – terorismul de sorginte islamică – într-unul din articolele sale publicate în librăria noastră „LECTURI  POSTMIORITICE”:  

„Terorismul islamic e islamic

Se spune, pana la migrena, ca Islamul nu are legătura cu terorismul. Dar ideea nu se sprijină pe nimic. Totuşi, edictul (afirmaţia) e nelipsit din editorialele si de pe ecranele occidentale. Ca după fiecare atentat, si in seara zilei de 7 iulie (2005 – din metroul londonez – nota mea P.P.), musulmani “moderaţi” au făcut turul televiziunilor, recitând mantra despre “minoritatea minuscula” care nu reprezintă Islamul, Religie a Păcii. Toata lumea e mulţumita. Directorii media se duc acasă mândri de ei, fără sa se întrebe care dintre copiii lor vor calatori, curând, pentru ultima oara, cu metroul.

Clericii “moderaţi”, sau măcar o parte din ei, se întorc la moschei, unde o iau de la cap, propovăduind in arăbeşte scârba de stricăciunea vieţii păgâne a Occidentului. Intre ei, Hani al-Sibai, un cleric din Londra. Numărul lui favorit merge cam aşa: acasă, in sufragerie, al-Sibai primeşte vizita echipei de la televiziunea Al Jazeera. Unitatea de emisie prin satelit e parcata in fata casei si al-Sibai vorbeşte, in direct, unui auditoriu panarab enorm. Ce are el de spus? Sa ascultam, in traducerea săptămânalului Sunday Times, din 17 iulie: “Atentatele de la Londra au fost o mare victorie”. “Nu e, totuşi, rău ca au fost ucişi civili?” – întreabă reporterul. “Termenul civil e o creaţie occidentala. Aşa ceva nu exista in prescripţiile religioase islamice. Pentru musulmani, oamenii sunt fie in Dar al Harb, fie in afara lui”.

Ce a vrut sa spună moderatul al-Sibai si ce au înţeles, desigur, ascultătorii lui e ca Islamul împarte lumea in doua: Dar al Harb, lumea războiului, in care trăiesc necredincioşii, si Dar al Islam, lumea in care trăiesc musulmanii. Prima lume trebuie cucerita.

Daca nu se supun de bunăvoie, necredincioşii trebuie ucişi. Aceasta idee, repetata zi de zi in moschei si reluata in nenumărate declaraţii program ale teroriştilor, de la Bin Laden la Zarkawi, nu e o găselniţă. Ea e elementul cel mai activ al patrimoniului politico-religios islamic. In lectura filologilor, Islamul e, bineînţeles, o religie a păcii, dar religia e ce fac oamenii din ea. In cazul terorismului islamic, terorismul e suta la suta islamic, pentru ca trăieşte ideologic din prelucrarea unei religii afine.” 

* * *

* * * 

Dumnezeu să le dea măcar înţelepciune mai marilor clerului nostru, dacă nu le-a dat şi minte…

 

Reclame

3 răspunsuri to “CÂND DOI (creştini) SE BAT, AL TREILEA (necreştin) CÂŞTIGĂ”

 1. Imi plac foarte mult ceea ce scrii. Scrie in continuare.
  Dumnezeu sa te binecuvinteze.

 2. aiurealand said

  poate ca ar trebui abordata si o perspectiva pragmatica asupra asa-zisului conflict dintre civilizatii . de-a lungul istoriei oamenii s-au folosit de ideologie (inclusiv cea religioasa) ca instrument de manipulare a maselor in scopuri mundane, materialiste. cele mai multe razboaie cu scopuri declarate religioase erau/sunt justificate prin acapararea obiectivelor economice. doar nu cred ca ar exista o persoana ce ar pune invazia afghanistanului sau a irakului pe baza „ciocnirii civilizatiilor”. se cunoaste importanta geopolitica a acestor doua tari. pe teritoriul afghanistanului se construieste o conducta ce va transporta petrol din zona marii caspice, prin teritoriul pakistanului, inspre oceanul indian. irakul, inainte de invazia din 2003, anuntase schimbarea monedei de schimb a petrolului din dolar in euro, ce ar fi reprezentat o lovitura grea data economiei americane. daca iranul va fi atacat, crede cineva ca va fi din cauza regimului teocratic? mi se pare ca argumentele si teoriile explicative ce nu tin seama de factorul material fac parte din masinaria propagandei, pentru ca incearca sa gandeasca problema in termeni de „noi, cei buni” si „ei, cei rai”. fundamentalismul religios nu este ceva nou pentru lumea crestinatatii. sa ne amintim de secta davidienilor din texas, de conservatorismul-religios tipic american… extremistii sunt si de la ei, si de la noi. pentru a denigra insa o intreaga religie din cauza unor fenomene disperate, inseamna necunoastere. si in islam s-a declansat curentul liberal, cand europa era in plin ev-mediu. Ibn Khaldun, Al-Afghani, etc.

  sa judecam toate aspectele, altfel riscam sa fim manipulati

 3. Paisie said

  AIUREALAND, posibil că ai dreptate – adevărul, ca întotdeauna, e undeva la mijloc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: