M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

VOM MAI PUTEA OARE, REVENI LA CARUL CU BOI ?

Posted by Paisii PROTO@ pe 14 ianuarie, 2008


Vreţi  un scenariu al „viitorului luminos” al actualei Civilizţii a Petrolului în apropiaţii 20-40 ani, când se va trece peste aşa-zisul „vârf al producţiei de petrol”? Va asigur că n-o să găsiţi aşa ceva în presa „elitară” şi „serioasă” nici din America, nici din Europa şi cu atât mai mult în cea româno-basarabeană.

◙ 

„… Dacă plecăm de la premiza că în anul 2010 vom atinge maximul producţiei de petrol („vârful petrolului”), în anul 2040 producţia va scădea la nivelul celei din 1980. Pe de altă parte, populaţia din 2040 va fi de cel puţin două ori mai mare decât cea din 1980, iar lumea va fi mult mai industrializată (deci mai dependentă de petrol) decât era în 1980. În consecinţă, cererea de petrol va depăşi producţia de petrol  undeva în jurul acestui an. Acest lucru va genera creşteri spectaculoase ale preţului, economiile care depind de petrol se vor prăbuşi iar războaiele pentru resurse petroliere vor deveni cronice.

Cu un preţ al petrolului de 200 de dolari pe baril, preţurile la benzină vor ajunge la 4 dolari pe litru într-un interval de câteva săptămâni.  Panica pe piaţa bursieră va duce, într-un interval de câteva zile, la creşteri dramatice ale preţurilor. Şi odată ce producţia nu va mai putea satisface cererea de peste 80 de milioane de barili pe zi, bursa va înregistra preţuri atât de mari încât vor fi blocate roţile comerţului mondial şi chiar mersul de zi cu zi al vieţii din „societăţile avansate”. Acesta ar putea fi un eveniment care să ducă la crahul energiei, dar cauza esenţială stă în consumul uriaş pe o planetă cu resurse finite. Asta va duce la o rapidă falimentare a industriilor producătoare de autocamioane şi a reţelelor de transport. Importul şi distribuţia mâncării, a medicamentelor şi a bunurilor de consum va fi zdruncinată.

Autocamioanele nu vor mai transporta mâncare la Wal-Mart, sau la oricare alt supermarket. Armatorii care aduc jucării tehnice şi ce vrei şi ce nu vrei din China nu vor mai avea combustibil. Nu va mai exista combustibil în multe locuri, iar nesiguranţa, şomajul şi lispurile vor duce la violenţă şi haos. Doar pentru o scurtă perioadă de timp, poliţia şi armata vor fi în stare să menţină ordinea.

Colapsul va fi grăbit şi de faptul că datoria naţională a SUA va deveni imposibil de susţinut odată ce preţul petrolului va depăşi 100 de dolari pe baril. Odată ce acest prag va fi depăşit, investitorii străini îşi vor retrage capitalurile din SUA în timp ce, simultan, vor trece de la dolar la euro ca monedă de schimb în tranzacţiile cu petrol. Odată cu falimentarea reţelelor de transport autohtone, trecerea finanţelor globale de la dolar la euro vor distruge economia SUA.

Dacă vă întrebaţi de ce media din mainstream nu discută despre un asemenea subiect, acum ştiţi.  Odată ce gravitatea situaţiei va fi cunoscută de toată lumea, panica se va răspândi şi va distruge întregul castel de cărţi de joc şi asta chiar dacă producţia nu şi-a atins încă limitele. …”

Despre gravitatea excepţională a fenomenului epuizării rezervelor globale de petrol şi gaze şi a impactului său catastrofal asupra civilizaţiei umane puteţi citi în studiul politologului american Matt Savinar „VIAŢA DUPĂ CRAHUL PETROLIER” republicat în librăria noastră „Lecturi Postmioritice”.

Lectură „plăcută”, că doar suntem „ghedonişti”, ce naiba !?

Reclame

8 răspunsuri to “VOM MAI PUTEA OARE, REVENI LA CARUL CU BOI ?”

 1. Ovidiu said

  buna intrebare, dar iti multumesc pentru mesaj.
  Cat costa un bou ? lasa il intreb pe profesorul basescu.

 2. pareristu' said

  Imi place ce scrii si cum scrii. Promit ca o sa revin ca sa citesc tot ce ai publicat pe aici. Succes in tot ceea ce faci.

 3. Paisie said

  @ PARETISTU’
  Mulţumesc pentru apreciere.
  Te aştept.

 4. Imi place directia in care merg gandurile aici, dar promovarea apocalipsei in stil „vad numai ce vreau sa vad” nu permite o analiza cat de cat profunda.

  1. Raportul global Cerere/Oferta de petrol demult(~4 ani) e 1+.
  2. „cauza esenţială stă în consumul uriaş pe o planetă cu resurse finite”. Limitarea poate fi doar in alimente. Din punct de vedere energetic (enerigie nonpetroliera) – nu sunt limite.
  3. Combinatia „bursa va înregistra preţuri atât de mari încât vor fi blocate roţile comerţului mondial şi chiar mersul de zi cu zi al vieţii” cu „Autocamioanele nu vor mai transporta mâncare la Wal-Mart” ma blocheaza cu adevarat.
  4. Si in final „Colapsul va fi grăbit şi de faptul că datoria naţională a SUA va deveni imposibil de susţinut odată ce preţul petrolului va depăşi 100 de dolari pe baril.” Mai gresit nu poate fi spus. Cum crezi de ce s-a devalorizat anii trecuti moneda sua cu ~28%? „Odată ce acest prag va fi depăşit, investitorii străini îşi vor retrage capitalurile din SUA în timp ce, simultan, vor trece de la dolar la euro ca monedă de schimb în tranzacţiile cu petrol. Odată cu falimentarea reţelelor de transport autohtone, trecerea finanţelor globale de la dolar la euro vor distruge economia SUA.” Scufundarea/panica burselor si ulterior economica din SUA va trage cu sine Europa, Japonia, Canada, Chiar si Rusia cu China…adaugati voi cine mai ramane. Asa ca Eu, Japonia, Australia, Ca, Rusia, China etc vor fi primii care vor sustine, alaturi de FRS, bursele internationale in caz de pericol de panica, ceea ce si se intampla, vezi criza recenta a pietii de credite ipotecare/imobiliare din toamna 2007 si masurile care au fost luate pentru atenuare.

  Concluzie: tinta articolului „politologului amenrican” sunt persoanele cu atitudini preconcepute. Scopul acestui articol este inducerea indivizilor mai creduli in eroare cu manipulare lor ulterioara.

 5. Paisie said

  Dragă Vitalie (Curat Murdar SRL),
  mulţumesc pentru acest prim comentariu din Jurnalul meu, în care se face o încercare de analiza cât-decât serioasă a materialului expus de mine.
  Cu permisiunea ta, în această mică remarcă a mea, voi lua „taurul” nu „de coarne” ci „de coadă”, lăsând „coarnele”, adică esenţa răspunsului meu pentru un articol separat, pentru a nu mai crea impresia de superficialitate în „promovarea apocalipsei” fără o argumentare „cât de cât profundă”.
  Tu concluzionezi că auditoriul ţintă al politologului american sunt persoanele cu atitudini preconcepute.
  Exact!
  Numai că ştii care-i şmecheria? Atitudini preconcepute manifestă marea majoritate a populaţiei Terrei, care fiind manipulaţi de mass-media controlate de puterile politice şi cele economice, cred că totul e OK pe planeta noastră.
  Aşa că în privinţa „manipulării” ai greşit adresa. La ce i-ar folosi lui Matt Savinar sau mai ales mie să manipulăm „credulii”?
  Pe când interesul clasei politice din orice ţară sau ai magnaţilor corporaţiilor transnaţionale de a ascunde anumite adevăruri neplăcute despre viitorul nostru apropiat, pentru care ei se fac responsabili prin nedorinţa de a implementa astăzi măsuri radicale şi nepopulare, acest interes este evident.
  Apropos, mi-a plăcut cum ai vorbit despre solidaritatea politicienilor şi a finanţatorilor din lumea întreagă la atenuarea crizei de pe un sector economic „nestrategic” (şi deci nu cel mai important ca pondere) – creditul ipotecar american. Când a început el? Când preţurile au atins cotele de $85 barilul. Nu înseamnă oare aceasta că deja la acest preţ economia americană începe să gâfâie şi să „curgă”? Dar ce-o să fie cu sectoarele „strategice” când preţurile totuşi se vor stabiliza la $100, sau în 2010, când atingem „vârful petrolului”? Ce va face atunci economia americană iar cu ea şi toate celelalte economii hiper-energo-dependente?
  Fiindcă ai pomenit de FRSul american, îţi recomand şi aici o opinie de alternativă asupra acestei organizaţii a altui american – Edward Griffin în cartea sa „CREATURA DE LA JEKYLL ISLAND” ( http://paisie.freehostia.com/Civilizatie/Geopol/003_Creatura_JekyllIsland.htm )

  Cât despre „Wal-Mart” şi limitele populaţionale, alimentate şi energetice îţi voi răspunde separat.
  Salutare! Te mai aştept.

 6. Multumesc de raspuns.

  …creditul ipotecar american. Când a început el? Când preţurile au atins cotele de $85 barilul. Nu înseamnă oare aceasta că deja la acest preţ economia americană începe să gâfâie şi să „curgă”?

  Opinia mea e ca situatia cu piata creditara ipotecara a fost generata de bursa(market), cand un grup de speculanti a incercat sa-i „faca” pe alt grup, cineva a castigat, cineva a pierdut. S-a declansat o criza din simplul motiv ca un al III grup (asa numit statul, in realitate …) a facut un joc dublu, dezlegand mainile bancilor, nemotivat, la eliberarea nebalansata economic si financiar a creditelor. La un moment dat de la banci se cere intoarcerea banilor si …boom! O situatie normala pentru filosofia burselor. Si normala pentru simplii muritori care oricum urmeaza a fi „trasi” sau de aceasta criza, daca nu – de urmatoarea? … ne aducem aminte de criza din SUA de prin `85? Sau de cea asiatica->rusa->europeana->sua (98) cand au fost trase in teapa economiile tarilor, dar tinta au fost in special fondurile (de pensii, etc) care infloreau in acea perioada.

  M-am gandit daca voi putea reveni la carul cu boi. Imi amintesc, cand eram mic, un vecin de-al bunicii inca mai avea un car cu boi… Personal nu vad o problema daca trec la boi pentru un timp ;-). Adica este asa o ipoteza, ca tarile agrare ar putea deveni dominante pentru o perioada, daca dureaza mai mult decat se crede tranzitia de la sursele energetice bazate pe hidrocarburi la altele si omenirea se va ciocni de un deficit energetic care poate fi acoperit cu alcool. …dar si aici, – sua sunt cei mai mari producatori de cereale…

  p.s. sa nu iasa ca apar vreo superputere ca sua, eu, or MDa. Intotdeauna incerc doar sa vad situatia cat mai rece.

 7. Paisie said

  Spui: „O situatie normala pentru filosofia burselor. Si normala pentru simplii muritori care oricum urmeaza a fi “trasi” sau de aceasta criza, daca nu – de urmatoarea”
  Uite un exemplu clasic de gândire „întoarsă pe dos” formată de mass-media „economiei libere”. Considerăm drept normalitate o crimă financiară („tragerea în ţeapă” a muritorului de rând) numai din cauza că speculanţii financiari au impus lumii întregi libera circulaţie a banilor, iar în plus ne bagă zi de zi în cap ideia că speculaţiile financiare sunt un business „nobil”.
  Dacă gândim cu toţii aşa (iar noi gândim aşa), atunci e grav şi într-adevăr s-a produs o substituire a valorilor umane şi ne-am pomenit cu toţii astăzi în „CIVILIZAŢIA CĂMĂTARILOR” despre care deja am publicat mai multe articole în acest Jurnal.

  Mi-ai provocat şi mie nişte amintiri nostalgice vis-a-vis de carul cu boi… După colectivizarea forţată şi până prin ’65, la noi în sat (zona deluroasă centrală) carul cu boi era principalil mijloc de transportare a recoltei. Exista chiar şi un „garaj” pentru carele cu boi – vre-o 20 la număr. Se numea „la Odaie”

 8. […] RECENTE Paisie on VOM MAI PUTEA OARE, REVENI LA …Curat Murdar SRL on VOM MAI PUTEA OARE, REVENI LA …Paisie on VOM MAI PUTEA OARE, REVENI LA […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: