M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

„Represiunile comuniste din Moldova sovietică” – Capitol din Raportul Tismăneanu

Posted by Paisii PROTO@ pe 17 ianuarie, 2008


Nu ştiu ce au auzit parlamentarii români şi implicit întregul popor român, din discursul Preşedintelui Traian Băsescu din 18 decembrie 2006, când acesta prezenta în Parlament, sub huiduielile incalificabile ale PRMiştilor şi PSDiştilor, concluziile „Raportului Comisiei prezidenţiale  pentru analiza dictaturii comuniste din România”. Bănuiesc, nimic, sau aproape nimic…

Ceia ce intuiesc cu siguranţă, nimeni în România în toiul controverselor şi ciorovăielilor politice în jurul acestui raport, nu a atras atenţia asupra unui capitol dedicat represaliilor comuniste din Basarabia.

Atât de hulita „Comisie Tismăneanu” a spus nişte lucruri pe care aici, în Basarabia, de la un timp, nu mai vrea să le spună nimeni dintre guvernanţi şi istorici locali.

În întroducerea la acest capitol citim:  

„Spre deosebire de România, în Republica Moldova după 1989 s-a acordat o atenţie mai redusă recuperării memoriei victimelor regimului sovietic. Dacă în România există destule instituţii şi reviste specializate care se dedică problematicii în cauză, în partea stângă a Prutului există doar două secţii minuscule de cercetare în istoria postbelică, una la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe şi alta la Muzeul Naţional de Istorie. Nu există însă nici o revistă specializată exclusiv în istoria contemporană. Iar o emisiune televizată cu o largă audienţă, precum Memorialul Durerii a Luciei Hossu-Longhin, nu a existat şi este greu de imaginat că va fi inaugurată în următorii câţiva ani la televiziunea naţională.  …  Problema diferenţei dintre modul în care are loc recuperarea memoriei victimelor comunismului în România şi Republica Moldova merită, în acest sens, un studiu special. Ne limităm aici doar la formularea unei ipoteze: basarabenii fac distincţia între două feluri de comunism, cel stalinist, care e condamnabil, şi cel de tip brejnevian, care este perceput în memoria colectivă ca o perioadă relativă de prosperitate, atât în raport cu ceea ce a precedat-o, cât şi, mai ales, a ceea ce a urmat-o.”

Capitolul „Represiunile comuniste din Moldova sovietică” este constituit din următoarele compartimente:

►Întroducere

►RASSM, 1924-1940: „Basarabia în miniatură”

►Represiunile din primul an de ocupaţie a Basarabiei, 1940-1941

►Reluarea represiunilor în Basarabia şi foametea din anii 1946-1947

►Deportările basarabenilor din 1949 şi 1951

►Rezistenţa antisovietică

►Reabilitarea victimelor

Textul integral al Capitolului dedicat crimelor comuniste în Basarabia îl găsiţi în biblioteca „LECTURI  POSTMIORITICE .

Reclame

8 răspunsuri to “„Represiunile comuniste din Moldova sovietică” – Capitol din Raportul Tismăneanu”

 1. Ovidiu said

  Draga Paise, dimineata am citit cateva articole scrise de tine, sincer sa-ti spun mi-a placut, ti-am raspuns pe blogul meu vezi ca-i interesant, esti basarabian ? serios ? Tu crezi ca R.M se va uni cu Romania ?

 2. Paisie said

  Ovidiu, mulţumesc pentru aprecieri. Cu atât mai mult că vin din partea unui profesionist din România.
  Într-adevăr sunt basarabean din Chişinău.
  În Unire nu mai cred, deoarece, pentru a fi acceptată de forurile internaţionale, există o singură opţiune – referendum în R. Moldova.
  Însă elitele moldoveneşti, după ce au „gustat” dim indepentenţa de a-şi fura singuri poporul, nu vor mai accepta nici odată să delege aceste funcţii la Bucureşti. Nici chiar Roşca nu mai vrea unirea. Căci la Chişinăi el e vice-speaker, iar la Bucureşti cine va fi? Să-ţi zic, sau te-ai priceput singur?
  Aşa că adio referendum…

 3. Ovidiu said

  Draga Paisie, si eu iti multumesc, pentru complimente, am vrut sa te intreb ceva, cati rusi ca populatie traiesc in R.M ? de ce s-a declarat ca exista limba „Moldoveneasca”, mi se pare ciudat cum adica ? Cica e constitutional, o mare aberatie, dar voi romanii de ce nu va revoltati ? te rog sa-mi arati ceva ziare din R.M

  Eu plec undeva si ma intorc spre seara, eu iti astept raspus, si pe blogul meu, te rog sa scrii detaliat despre Republica Moldova, din toate punctele de vedere

 4. dumitru32 said

  Asa si este, actuala guvernare nu daor a dat uitarii condamnarile regimului sovietic, dar inceaca in fel si chip sa reabiliteze acel regim.
  Am si eu o rugaminte catre dl Paisie, nu mai folositi porecla asta ruseasca „basarabia”, doar nu sinteti cu dinsii??? 😉

  • Paisie said

   Cred că nu contează cu cine sunt, contează că îmi place apelativul „Basarabia” şi voi continua să-l utilizez. 😦
   Mai ales că acest nume pezolvă „marea dilemă” politico-lingvistică şi anume, ce limbă vorbesc basarabenii.
   Că doar n-o să încercăm să inventăm a „treia” limbă română – „basarabeasca”?

 5. dumitru said

  Aaaaa, ii spuneti Basarabia numai sa nu-i spuneti Moldova… 😦 Sinteti cumva moldofob??? 😀

  • Paisie said

   Cam aşa ceva.
   Am o uşoară, dar persistentă fobie faţă de un anumit soi de „moldovenism” oficializat pe durata ultimelor două guvernării.

   • dumitru said

    Daca nu cunoasteti, pina la acese doua guvernari si dupa ele, tot moldoveni o sa fie oficializati, chiar daca ei se vor considera altfel…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: