M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

Despre ruşi, basarabeni şi limba lor „moldov’nească”

Posted by Paisii PROTO@ pe 18 ianuarie, 2008


Într-un comentariu anterior blogerul român OVIDIU mă întreba câţi ruşi avem noi aici în Basarabia, de ne-au sucit atât de mult minţile, că „albul” pentru noi a devenit „negru”, iar limba română, dintr-o dată a devenit „moldov’nească”.  Am răscolit niţel prin Net şi iată datele oficiale.

 

TOTALURILE RECENSĂMINTELOR DIN 2004-2005

#

Grup etnic

R. MOLDOVA

Cota

%

1. Moldoveni

2.564.849

75,8%

2. Ucraineni

282.406

8,3%

3. Ruşi

201.218

5,9%

4. Găgăuzi

147.500

4,4%

5. Români

73.276

2,2%

6. Bulgari

65.662

1,9%

7. Alţii

48.421

1,4%

8. TOTAL

3.383.332

100%

#

Grup etnic

TRANSNISTRIA

Cota

%

1. Moldoveni

177.156

31,9%

2. Ucraineni

159.940

28,8%

3. Ruşi

168.270

30,3%

4. Găgăuzi

11.107

2,0%

5. Români

indisponibil

NA

6. Bulgari

11.107

2,0%

7. Alţii

27.767

5,0%

8. TOTAL

555.347

100%

_________________________________________________________

#

Grup etnic

Total

(R.Moldova + Transnistria)

Cota

%

1. Moldoveni

2.742.005

69,6%

2. Ucraineni

442.346

11,2%

3. Ruşi

369.488

9,4%

4. Găgăuzi

158.607

4,0%

5. Români

73.276

1,9%

6. Bulgari

76.769

1,9%

7. Alţii

76.188

1,9%

8.

TOTAL

3.938.679

100%

Şi mă mai întreba OVIDIU : „De ce s-a declarat ca exista limba “Moldoveneasca”, mi se pare ciudat cum adica ? Cica e constitutional, o mare aberatie, dar voi romanii de ce nu va revoltati ?  Bună întrebare, aşi zice eu chiar tradiţională în discuţiile nu numai cu românii, dar şi oamenii deştepţi de pe aiurea, care aşa şi nu mai pot înţelege, cine naiba suntem noi – basarabenii.

Se pare că fiecare basarabean are propriul răspuns la această întrebare şi puse unul lângă altul că s-ar aduna vre-o 2,5 milioane de răspunsuri diferite.

Eu personal cred că fiecărui popor i se dă o singură şansă cu adevărat mare pe care acesta este obligat să o fructifice. Noi am avut-o în 1991-92. Însă după umilitoarea înfrângere în războiul de pe Nistru din vara lui ’92, totul s-a terminat. Inclusiv şi elanul unionist. Puterea au preluat-o din nou foştii nomenclaturişti agrarieni sovietici educaţi în spiritul „Cursului de lingvistică a tov. Stalin”. Iar cu venirea comuniştilor treaba s-a îngroşat şi mai mult…

De ce nu protestăm?  Fiindcă în cea mai săracă ţară din Europa (oaza comunistă a lui Voronin), în şirul foarte lung de griji şi probleme dramatice cotidiene, de care este preocupat fiecare basarabean, chestiunea denumirii limbii pe care o vorbim ocupă al o-sută-unulea loc.

Dar intelectualii? – mă vei întreba. Cine ştie, poate că au conştientizat însfârşit, că surogatul lingvistic care se vorbeşte pe la noi în stradă sau la televiziune încă nu poate fi numit limbă română. După mine, „limba moldovenească” e o noţiune medicală – o limbă bolnavă aflată în carantină şi abia când se va însănătoşi, va putea pretinde la numele de „română”

Bine, aceasta e doar opinia mea separată. 

Reclame

14 răspunsuri to “Despre ruşi, basarabeni şi limba lor „moldov’nească””

 1. pareristu' said

  Paisie,

  Polemica asta cu diferentele dintre limba romana si limba moldoveneasca este tot atat de logica ca si polemica referitoare la diferentele dintre limba spaniola pe de o parte si limba „mexicana” , „argentiniana”, „salvadoriana”, „ecuadoriana”, „honduras-iana”, „cubaneza” si cea „columbiana”, pe de cealalata parte. Doar un creier aproape neted poate sustine ca sunt total diferite. Nu zic ca nu sunt regionalisme in fiecare din ele, dar in esenta acestea sunt la fel.

  PS. te astept si pe blogul meu pentru o opinie „din strainatate”.

 2. Ovidiu said

  Multumesc Paisie pentru raspuns, dar pe Voronin romanii l-au votat, si io sunt moldovean din Galati, eu cred ca romanii din R.M nu sant uniti. Anul trecut am scris la un ziar din R.M , m-au atacat m-au jignit, putini de tot erau de partea mea.

 3. Paisie said

  @ PARERISTU’,
  Absolut de acord, ba chiar si regionalismele limbii noastre sunt cu mult mai apropiate unele de altele decat regionalismele limbii franceze, sau cu atat mai mult germane.
  Dar nu ai cui sa-i argumentezi! Majoritatea comunista nu vrea sa stie nimic!
  Uffff! Hai s-o lasam balta, c’ acus exploadez!
  Mulţumesc mult pentru invitaţie. Neapărat.

  @ OVIDIU,
  Exact, ai lovit unde ne doare – noi iam ales! Dar mai degraba nu poporul, ci clasa politica, opozitia nu-i unita, ceia ce deruteaza si mai mult electorii.
  Imi pare rau ca ai fost jignit de romanii nostri.
  Insa numai asa iti vei putea da seama de profunzimea tragediei „creierilor întoarse pe dos” care ne-a afectat pe foarte mulţi pe aici.
  Cred ca va trebui sa mai orbecăim încă vre-o 40 ani (ca Moise cu ovreii săi) prin haosul tranziţiei, ca să ştergem din mentalitatea noastră stigmatele îndoctrinării comunist-sovietice.

 4. Ovidiu said

  Draga Paisir, mi-a placut chestia cu Moise, chiar ca aveti nevoie de un Moise, situatia in R.M dupa cum vad este foarte complicata, totusi as vrea sa analizezi aceasta tema mai profund, oare este nevoie de un Ion Antonescu ?

 5. Ovidiu said

  Draga Paisie cer scuze am scris gresit numele tau.

 6. Dragii mei, Invatatii lingvisti rusi stiu prea bine ce diosabire este intre limba moldoveneasca si cea romana. Despre aceasta sa scris cand sa trecut la caracterul latin in republica Moldova. Problema limbelor a aparut cand Republica Modova sa declarat independenta. Rusii, ucrainenii, gagauzii, bulgarii, veniti in Moldova au inceput o companie de descriditare a limbei romane. Limba romana au vorbito secole poporul bastinas de pe acestea meleaguri. Se vorbea aceas limba pe intreg teritoriu roman. Acum de cand santem divizati de rusi,ucraineni a aparut si problema limbelor.
  Cum credeti, ce limba au gasit rusii cand au venit pe acestea meleaguri, si cum o numesc ei astazi dupa 60 ani de ocupatie, si in care limba ar trebui sa vorbim noi astazi, daca nu erau ei.

 7. minchevici said

  ai dreptate…..si din pacate in 1991 era Iliescu la putere in Romania un agent rus…..
  care a reusit sa amageasca….fiind cel care practic a recubnoscut statul independent moldovean….
  dar asta e trecutul…conteaza viitorul….
  eu am ajuns la o singura concluzie…ca sa poti schimba ceva…trebuie sa fi infiltrat in structurile decizionale, sa reusesti sa coalizezi in cadrul acestor structuri oameni care gandesc ca tine…si sa astepti momentul potrivit sa dai lovitura si sa preiei factorul decizional….
  Sunt putini oameni care reusesc sa faca asta…..ei raman in istorie.

 8. Euca said

  Sa nu uitam totusi ca intensa rusificare si-a spus cuvantul si, ca si in cazul secuilor din Romania care acu se considera maghiari, uitandu-si originile total diferite de acestia, o parte din moldoveni au adoptat cu bucurie limba rusa si s-au declarat – poate multi resemnati de lipsa de reactie a Romaniei – rusi get-beget.
  Oricum, concluzia e simpla: trebuie sa scapati de comunisti si sa va intoarceti cu spatele la Est – va intoarceti doar cand va faceti cruce.
  Dupa mine, comunismul si reprezentantii lui, precum si ineptiile (in cazul nostru „limba moldoveneasca”) nascute din mintea lor mucegaita au reprezentat cel mai mare flagel al secolului trecut. Si, deocamdata, comunistii sunt la putere in Moldova.

 9. cocutza said

  Din cauza saraciei, nu exista dorinta de unire nici in Romania nici in R.Moldova…

 10. ioo_n said

  Pai porcii din RM necatind la faptul ca sunt in minoritate vadita stiu asi cere foarte bine drepturile.Si sa va spun de ce pentru ca sunt cit de cit uniti si au acelas scop de a ne intimida pe noi populatia bastinasa….pi
  Dar ei nu cunosc foarte rau istoria Rominilor si ca ne tragem din neamuri europene…. sper ca la desteptarea nationala sa nu se repete noaptea sfintului Bartolomeu din franta 1572
  Sa-i pazasca Dumnezeu

 11. nico said

  din cate am invatat eu la orele de istorie din clasa a 8-a….”moloveneasca” este un dialec……

 12. nico said

  dialect,imi cer scuze…

 13. dumitru32 said

  Bravo, nici nu m-am gindit ca romanii o sa reactioneze in asa mod la aceast subiect. Sincer, m-ati dezamagit, gindeam ca doar romanii nostri isi permit sa scuipe in propria lor istorie, se vede ca ma inselam…
  S-acuma sa le luam una cite una:
  1. Oare Stefan cel Mare ce limba vorbea??? Raspunsul e – „moldoveneasca”. Chiar si Grigore Ureche, care e putin mai „tinar” scria despre originea limbii moldovenesti, asa ca inca nu se stie care limba e inventie…
  2. Nu inteleg cum au ajuns multi „intelectuali” la concluzia ca precum comunist = moldovean, oare neamt = nazist, sau poate Ceausescu era moldovean, odata ce se considera comunist si eu nu stiam??? :))
  3. Noi de comunisti o sa scapam pe cale democratica, nu ca unii,impuscindui si gata s-au terminat problemele. E usor sa interzici ceva si sa strigi in gura mare ca la tine in tara e democratie, mai greu e sa-i convingi pe oameni sa nu-i voteze pe ei ci pe tine.
  Da, noi toti vorbim o limba, avem aceleasi traditii si schiar sintem un neam, dar fiecare stat independent are dreptul la autodeterminare. Cit de mult n-as dori eu sau alti moldoveni unirea cu Romania, acest lucru e imposibil.
  Eu is sigur de un lucru, sa fi avut noi MD parte de o conducere buna in acesti 20 ani, icit sa fi facut din Moldova o tara europeana, at. acuma vorbeam de o alta unire… 😉

 14. Constantin said

  Dumitru 32 ei uite ca nu iam dat democratic jos si la 7 aprilie 2009 au fost omorati tineri ca Valeriu Boboc pentru ca un criminal de Voronin a falsificat alegerile a 3 oara ! Si ne mai intrebam cine voteaza comunistii raspunsul este – mortii !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: