M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

„Blogomania” – o consecinţă a suprapopulării planetare şi a dreptului furat la propriul teritoriu?

Posted by Paisii PROTO@ pe 20 ianuarie, 2008


Am să vă spun una tare de tot: „Omul mu este o maşină şi nici o plantă nemişcată”! 😀

Homo Sapiens ca şi celelalte animale este înzestrat cu abilitatea de a se mişca, ceia ce presupune că fiecare om trebuie să dispună de un teritoriu (habitat) personal care-i permite să-şi satisfacă toate necesităţile vitale fără a atenta la stabilitatea ecosistemului înconjurător. Mărimea acestui teritoriu personal, conform calculelor constituie aproximativ 4 km2 , fiind înscrisă în codul genetic al omului, din care cauză constituie un drept fundamental şi inalienabil al omului.

Comprimarea drastică a acestui spaţiu individual genetic, mai ales în mediul urban, aduce orăşeanul în pragul unei adevărate catastrofe emoţionale, atenuarea efectelor căreia se încearcă prin călătorii, ieşiri la natură, distracţii, spectacole, etc – toate acestea reprezentând „droguri şi antidepresante contra micşorării catastrofale a spaţiului individual al omului modern”. Aceasta este concluzia autorilor lucrării „Aspecte necunoscute ale problemei demografice” – o nouă achiziţie a bibliotecii noastre virtuale „Lecturi Postmioritice”. Menţionăm că aceiaşi autori stau la baza Teoriei Reglării Biotoce despre care am mai scris şi cu alte ocazii.

Iată ce spun autorii despre fenomenul bloggingului, atât de popular în ultimul timp, la capitolul cu titlul sugestiv: „Cultura în calitate de drog în condiţiile suprapopulării”. (Traducerea din rusă îmi aparţine – P.P.)  

„Popularitatea fenomenală a comunicării pe internet, care se manifestă prin creşterea rapidă a forumurilor de toate speţele, dar mai ales a blogurilor personale (live journal), la fel este cauzată de această catastrofă (diminuarea drastică a spaţiului personal -n.n.). În condiţiile suprapopulării, omul, programat genetic pentru comunicarea cu cel mult 100-200 indivizi bine cunoscuţi, se află într-un stres permanent. Orice contact vizual sau acustic cu indivizii din specia sa, impune creierul uman să proceseze un flux enorm de informaţie pentru determinarea statutului acestui individ. Această suprasolicitare informaţională dispare în cadrul comunicării prin internet, unde fluxul informaţional venit de la alt individ (invizibil şi neauzit) se micşorează de zeci şi sute de ori, reducându-se doar la codul lingvistic.

A doua, şi probabil, principala cauză a popularităţii blogurilor constă în apariţia la autorii acestora a senzaţiei de participaţiune la viaţa comunitară şi senzaţia (iluzia) de influenţare personală asupra proceselor din această comunitate (populaţie biologică), deoarece accesul la fiecare blog poate fi deschis pentru toţi. Într-o populaţie firească pentru specia umană de câteva sute de indivizi, fiecare om are o influenţă reală asupra tot ce se întâmplă în această comunitate şi conştientizează propria importanţă. Deficitul acestui sentiment (emoţii) primordial în comunităţile urbane numărând milioane de indivizi, este unul catastrofal. Aici trebuie să menţionăm că cei din vârful piramidei puterii, care domină procesul decizional din sânul comunităţilor şi sunt conştienţi şi satisfăcuţi de această stare de lucruri, nu-şi creează bloguri deoarece sentimentul propriei importanţe în comunitate este pe deplin satisfăcut.

Menţionăm că internet-comunicarea nu e un drog în sensul strict al cuvântului. Această comunicare într-adevăr oferă fiecărui individ posibilitatea (chiar şi pur ipotetică) de a influenţa mersul lucrurilor în comunitate. De asemenea, ea facilitează crearea grupurilor de comunicare cu dimensiuni apropiate de cele codificate genetic pentru specia umană (de ordinul a câteva sute de indivizi)”.

Aceasta-i „situaţiunea”, dragă naţiune !

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: