M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

Cresc preţurile la alimente. Noi, ţăranii, ce facem – ne bucurăm?

Posted by Paisii PROTO@ pe 26 aprilie, 2008


ată că au venit şi sărbătorile ortodoxe cu un moment de respiro pentru ţăranul basarabean…

Am observat că pe parcursul lunii aprilie, cât n-am mai fost prin „spaţiul virtual”, au început să se adeverească unele dintre cele mai urâte temeri ale mele.

În special cele legate de Suprapopulaţie şi Crahul petrolier. Iat doar câteva titluri:

Pretul petrolului a atins luni (21 aprilie) pe piata americana un nou record, de 117,40 dolari/baril, in timp ce titeiul Brent s-a scumpit la un nivel istoric de 114,65 dolari/baril, pe fondul deprecierii dolarului si al refuzului Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a mari productia, scrie NewsIn.

Mai multe instituţii internaţionale au avertizat că sunt posibile noi conflicte din cauza creşterii continue a preţului la alimente. În ultimele săptămâni au avut loc proteste în mai multe ţări ca Haiti, Filipine şi Egipt , soldate chiar cu victime. (BBC, 14 aprilie)

 În contiuare două articole recnte la temă.

 

Foamete la nivel mondial

Jurnalul Naţional.  Scris în 17/04/2008 de Daniel Ionaşcu

 

Alimentele s-au scumpit foarte mult în ultima perioadă şi tot mai multe state s-au confruntat cu proteste violente din această cauză. Unu din şapte oameni suferă de foame.

Mai multe state s-au confruntat cu proteste în ultima vreme din cauza scumpirii tot mai ac­cen­tuate a alimentelor de bază. Mari su­prafeţe din Africa şi Asia au în­ce­put să fie lovite de seceta determina­tă de schimbările climatice. Conform Food and Agriculture Organisation, pre­ţu­rile plătite la importurile de alimente vor creşte cu 56% în anul agricol 2007/2008 în statele cele mai sărace, după o creştere de 37% în 2006/2007. Conform organizaţiei, la finele lui martie, preţurile la grîu şi orez erau la nivel dublu faţă de ni­ve­lurile din martie 2007, în vreme ce la porumb erau cu o treime mai mari.

Revolte legate de alimente au fost raportate în ultima lună în Egipt, Camerun, Coasta de Fildeş, Senegal, Burkina Faso, Etiopia, Indonezia, Madagascar, Filipine şi Haiti. În Pakistan şi în Thailanda, tru­pe ale Armatei au fost desfă­şu­ra­te pentru a evita furturi din la­nuri sau depozite. Food and Agriculture Organisation estimează pentru 2008 o scădere cu 5% a sto­curilor de ce­rea­le, pînă la 405 mili­oa­ne de tone, ni­vel-record de scă­dere în ultimii 25 de ani, în vreme ce la nivel mondial 37 de state se confruntă cu o criză a alimentelor. Între acestea, singura ţară europeană trecută pe listă este Repu­blica Moldova. FAO estimează că este nevoie de fonduri între 1,2 şi 1,7 miliarde de dolari pentru programe de sprijinire a fermierilor.

 

STATISTICĂ. Banca Mondială avertizează, în schimb, că 33 de state ale lumii pot avea probleme po­litice şi dezordine socială din cauza creş­terii preţurilor la alimentele de bază. În lume există în acest moment 850 de milioane de oameni malnutriţi, din care 200 milioane de copii, în creştere cu 10% faţă de 1998, po­tri­vit Food and Agriculture Or­ga­ni­sa­tion din cadrul Organizaţiei Na­ţiu­nilor Unite (ONU).

Potrivit unui studiu al  Waste & Resources Action Programme, britanicii aruncă zilnic 5,1 milioane de cartofi, 2,8 milioane de roşii, 4,4 mili­oane de mere, 1,6 milioane de ba­nane şi 1,2 milioane de portocale, toate în condiţie perfectă. Acestea sînt în total circa 3 miliarde de fructe sau legume sau 6,7 milioane de tone de alimente bune care sînt aruncate anual nu­mai în Marea Britanie. Cantitatea re­pre­zintă aproximativ o treime din totalul zilnic de fructe şi legume pe care britancii îl achi­zi­ţio­nează.

 

PLAN. Premierul britanic Gordon Brown a trimis o scrisoare la Banca Mondială, la Fondul Monetar Internaţional, către liderii G8 şi lui Ban Ki Moon, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite. El a sugerat ca ONU, FMI şi Banca Mondială să lucreze conjugat în sectoarele de comerţ, producţie, tehnologie, finanţe şi ali­mentaţie.

Brown este îngrijorat de rapida creştere a preţurilor la întîlnirea grupului G8, al celor mai dezvoltate state ale lumii, care va avea loc în luna iulie în oraşul Hokkaido din Japonia, unde va propune un pachet de măsuri pentru securitatea în alimentaţie.

 

Scumpiri pe bandă rulantă

Banca Mondială a precizat într-un studiu că la creşterea pre­ţurilor la alimente au contribuit recoltele slabe în Rusia şi în Ucraina în 2006 şi 2007 şi seceta din Australia. De asemenea, circa 15% din creşterea de preţ a avut loc din cauza majorărilor directe de preţ ale energiei şi îngrăşă­min­telor, dar şi măririi supra­feţelor cu terenuri cultivate pentru producţia de biocombustibili.

“Creşterea preţurilor la mîncare afectează statele sărace cel mai mult deoarece aceasta, în procentul total al cheltuielilor, este mult mai mare decît în cazul populaţiilor cu venit mare”, aprecia reprezentantul FAO, Henri Josserand. Potrivit lui, mîncarea reprezintă 10%-20% din veniturile oamenilor din statele industrializate, în vreme ce în statele în curs de dezvoltare, în care foarte multe sînt dependente de importuri, ponderea cheltuielilor este de 60%-80% venituri. Pentru acest an, FAO estimează o creştere a producţiei agricole cu 2,6%, pînă la 2.164 milioane de tone. Organizaţia a avertizat că totul depinde de condiţiile climatice, deoarece în 2007 prognoza pentru producţie a fost mult mai mare faţă de cît s-a realizat.

 

Biocombustibilii, mărul discordiei

Mai mulţi lideri ai lumii au cerut UE să îşi reconsidere sprijinul pentru biocombustibili, considerînd că agravează criza actuală a alimentelor. Premierul britanic Gordon Brown a precizat că biocombustibilii contribuie la ma­jo­rarea preţurilor împreună cu creşterea populaţiei. La forumul India-Africa, mai mulţi con­du­că­tori au cerut statelor occidentale să îşi reconsidere suportul pentru biocarburanţi. Ţinta Uniunii Europene este ca biocombustibilii să aibă o pondere de 10% în 2020 în consum. Din cauza acesteia, companiile au realizat că este mai profitabil să investească în recolte pentru plante energetice ca să crească producţia de biocarburanţi, în locul cultivării tere­nu­rilor cu cereale sau cu legume.

 

De ce cresc preţurile la alimente ?

 

BBCRomanian.com. 14 Aprilie, 2008 

 

Mai multe instituţii internaţionale au avertizat că sunt posibile noi conflicte din cauza creşterii continue a preţului la alimente.

În ultimele săptămâni au avut loc proteste în mai multe ţări, soldate chiar cu victime.

De ce cresc preţurile la alimente şi ce efecte sociale va avea această creştere continuă?

 Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat că dacă preţul alimentelor va continua să crească, atunci consecinţele la nivel mondial vor fi dezastruoase.

Sute de mii de oameni vor suferi de foamete iar tensiunile sociale ar putea escalada până la războaie.

Iar efectele se vor resimţi în toată lumea, a atras atenţia directorul FMI.

„Dacă preţurile la alimente vor creşte în ritmul de acum, atunci consecinţele asupra populaţiei din muşte ţări – inclusiv Africa dar nu numai – vor fi groaznice”, spune Dominique Strauss-Kahn.

„Sute de mii de oameni vor fi înfometaţi.”

„Sunt posibile dezechilibre în plan economic, al comerţului, iar majoritatea guvernelor, care au dus-o bine în ultimii cinci sau zece ani vor avea de înfruntat consecinţele a ceea ce au făcut – vor fi complet distruse, la fel ca şi legitimitatea lor în ochii populaţiei”, declarat directorul FMI.

El nu e singurul care avertizează asupra efectelor pe care le va avea creşterea continuă a preţului la alimente.

Un oficial de rang înalt al Organizaţiei Naţiunilor Unite, mai exact directorul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, Jacques Diouf, a atras atenţia şi el asupra consecinţelor sociale pe care le va avea scumpirea alimentelor.

Avertismentul lui a urmat valului de proteste care au avut loc în Haiti săptămâna trecută, proteste soldate cu moartea a cinci persoane.

Jacques Diouf a subliniat că scumpirea alimentelor de bază are efecte severe asupra ţăriloe sărace ale lumii.

El a dat ca exemplu Haiti, unde mulţimi de oameni au încercat să ia cu asalt palatul prezidenţial după mai multe zile de proteste împotriva costului ridicat al vieţii de zi cu zi.

Revolte similare au avut loc în Egipt, Camerun şi Filipine.

Coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgenţă, John Holmes, a declarat că majorarea preţului la alimente îi loveşte din plin pe săraci.

„În ţările mai puţin dezvoltate, criza se resimte mai ales în rândul săracilor şi a început să provoace nu doar tensiuni sociale ci şi foamete şi nesiguranţă.”

„Asta ne îngrijorează cel mai tare, unghiul umanitar”, spune John Holmes.

Preţul grâului s-a dublat în ultimul an, iar cel al orezului şi cafelei au atins niveluri record pentru ultimii zece ani.

În unele ţări, preţurile la lapte şi carne s-au dublat, şi chiar mai mult.

Preţul orezului este atât de mare încât mai multe state producătoare au interzis exporturile la mai toate soiurile de orez, cu excepţia celor foarte scumpe.

Unul dintre motivele scumpirilor este cererea tot mai mare la nivel mondial.

Se estimează că populaţia globului va ajunge la nouă miliarde la jumătatea acestui secol.

Dar acesta nu e singurul motiv, explică John Holmes.

„Înmulţirea populaţiei e un factor.”

„Dezvoltarea unor ţări mari precum India şi China, înseamnă că populaţia de acolo începe să mănânce alimente mai sofisticate, care necesită suprafeţe mai mari de pământ pentru a fi produse.”

„Biocombustibili sunt şi ei un factor. La fel schimbările climatice”, spune John Holmes.

Naţiunile Unite au avertizat că rezervele de cereale la nivel mondial sunt suficiente pentru numai 12 săptămâni iar cele de grâne sunt la cel mai scăzut nivel din anii 80.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: