M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

Fantezii bolnave sau realităţi apocaliptice?

Posted by Paisii PROTO@ pe 9 mai, 2008


(continuarea articolului Despre echivalentul ecologic al basarabeanului, sau înapoi la carul cu boi?  )

Aşadar, vorba lui Victor Nichituş, – Domnilor, unde sunt îngrijorările? 
Dacă problema există, de ce mass-media şi ştiinţa nu bat clopotele? De ce politicienii nu organizează summit-uri internaţionale şi dezbateri la ONU sau în parlamentele naţionale?

Sunt sigur, cancelariile conducătorilor multor state şi al principalelor organizaţii internaţionale nu duc lipsă de note, memorandumuri şi scrisori analitice cu conţinut foarte alarmant vis-a-vis de impactul dezastruos al suprapopulaţiei necontrolate asupra calităţii vieţii umane, dar mai ales asupra calităţilor regenerative ale naturii. Dar părerea mea, ca nespecialist, este că atât savanţii, cât şi politicienii lumii nu sunt pregătiţi/nu au curajul să discute cu popoarele lumii subiectul suprapopulaţiei şi al implicaţiilor sale, deoarece rezolvarea acestei probleme necesită revizuirea radicală nu doar a modului de viaţă, dar în primul rând a majorităţii valorilor civilizaţionale contemporane.

Iată doar câteva dintre problemele şi implicaţiile care stau, ca să zic, la suprafaţă.

Implicaţiile de ordin filosofic-doctrinar.
Va trebui să renunţăm la viziunea antropocentistă asupra lumii şi să însuşim de urgenţă biocentrismul cu „Natura-Mumă” în capul lucrurilor.
Acesta va însemna ca evoluţioniştii să renunţe la conceptul tupeist „omul cununa evoluţiei şi rege al naturii”.
Iar creaţioniştii s-o mai tempereze cu „fiinţa aleasă, creată după chip şi asemănare” şi să înceteze să inducă credincioşilor ideea că pentru ei Pământul reprezintă o gară de tranzit oarecare în drumul lor spre „impărăţia cerească”, din care cauză ne putem permite să facem aici mizerie.
Cu siguranţă că instalarea doctrinei biocentriste va genera revenirea, dar la alt nivel a vechilor culturi păgâne şi a zeilor soarelui, fertilităţii, etc, etc, toţi supuşi ai zeităţii centrale – Maica Natură.

Implicaţii de ordin politic
Va trebui revăzută cea mai mare realizare civilizaţională a sec. XX – proclamarea vieţii umane (şi a drepturilor omului) în calitate de valoari supreme universale. Dacă omenirea doreşte să mai trăiască pe această planetă, atunci trebuie să se înghesuie pe piedestalul său al valorilor supreme şi să accepte biodiversitatea planetară în general şi fiecare specie în parte, în calitate de confraţi de ecosistem cu drepturi absolut egale pe Pământ. Şi să conştientizeze că naşterea fiecărui om peste nişte limite perfect calculabile, duce la pieirea reprezentanţilor altor specii de floră şi faună, participanţi la fel de importanţi ai procesului de autoreglare a vieţii biologice pe Pământ. Umanitatea urmează să accepte şi în final să proclame în calitate de valoare şi scop uman suprem – perpetuarea vieţii biologice pe Pământ, obiectiv realizabil doar în condiţiile în care omul î-şi respectă strict locul în ecosistem şi „norma de consum” a resurselor planetare. Peste tot în lume vor înflori şi vor veni la guvernare partidele „verzi”, va începe „discriminarea pozitivă” a animalelor şi plantelor în raport cu omul şi se vor produce o sumedenie de abuzuri, de care este în stare doar „politikia” umană.

Implicaţii de ordin economic
Desigur miliardarii din toate ţările şi corporaţiile lor transnaţionale se vor opune cu toată puterea influenţei şi banilor săi contra ecologiştilor din lumea întreagă. Deoarece politica de reducere dirijată dar radicală a numărului populaţiei de pe glob promovată de verzi, va lovi în primul rând piaţa de consum şi profiturile corporaţiilor. Producţia mondială se va reduce continuu, resursele naturale rămase vor fi naţionalizate şi protejate cu străşnicie, comerţul internaţional se va reduce drastic din cauza preţului inacceptabil al combustibilului, iar lanţul producţie-consum va căpăta un pronunţat caracter local, cu elemente de gospodărire naturală. Din ştiinţa economică vor fi izgonite cu huiduieli aşa indicatori ca Produsul intern brut şi Rata profitului, iar monedele naţionale se vor transforma din nou din marfă în ceia ce trebuie să fie de fapt – etalon (instrument de măsură) al valorii bunurilor şi serviciilor.

Implicaţii de ordin etic şi social
Dacă omenirea va accepta reducerea populaţiei conform recomandărilor Teoriei regularizării biotice, până la nivelul de 1,6 miliarde de locuitori, cu reducerea concomitentă de zece ori a consumurilor energetice, aceasta ar însemna revenirea la nivelul energetic şi tehnologic al anului 1900. Lumină – unde şi unde, tot transportul doar cu tracţiune animală, renunţarea la tot ce înseamnă producţie petrochimică şi electrotehnică – fertilizanţi, pesticide, mase plastice, fibre sintetice, detergenţi, cosmetice, tehnică de menaj, televizoare, calculatoare, autoturisme personale… Revenirea la natură şi la tehnologiile naturale va deveni un coşmar fizic şi moral pentru cei care au dovedit să guste din „fructele blestemate” ale civilizaţiei hiperconsumului şi al confortului fizic.
De câştigar vor avea poate doar scriitorii şi vânzătorii de cărţi, dacă desigur guvernele „verzi” vor permite să se mai producă hârtie din pădurile rămase pentru restabilirea echilibrului biosferei Pământului.
Ce vor simţi oare aceşti oameni, vor dori ei oare să trăiască într-o asemenea societate, de dragul generaţiilor viitoare de plante şi animale printre care proprii săi urmaşi nu vor mai avea nici un privilegiu? Vor accepta oare sacrificiul, sau se vor înverşuna într-atât, că vor porni un război global de gherilă contra „verzilor” sub lozinca „După noi – să vină potopul!”

Fantezii aberante ale unei imaginaţii bolnave? Dă Doamne să fie aşa.
Dar dacă totuşi se întâmplă să am dreptate măcar în mică parte?

Dar dacă scenarii similare sunt descrise şi în scrisorile analitice ale experţilor către guvernanţi şi politicieni? Poate că din această cauză numeni dintre potentaţii lumii nu vrea să sufle un cuvânt despre suprapopulaţie ca despre cauza primordială a foametei, penuriei de alimente şi a epuizării rapide a carburanţilor ieftini, care toate împreună sunt un fleac în comparaţie cu cataclismele naturale care ne aşteaptă pe o planetă cu un ecosistem destabilizat complet de activităţile antropogene.
Nu ştiu cum să aleagă între două rele? Sau totul e mult mai simplu în capul politicienilor – nu contează ce va fi cu planeta şi cu omenirea poimâine, important e ca eu să fiu reales mâine!

Vede cineva vre-o luminiţă la capătul acestui tunel blestemat în formă de cerc vicios?

Reclame

11 răspunsuri to “Fantezii bolnave sau realităţi apocaliptice?”

 1. EXTRAORDINAR, absolut EXTRAORDINAR. Exact asa stau lucrurile, permite-mi sa-mi exprim umila mea apreciere. Este absolut adevarat ce spui in acest articol, este crud, dar este adevarat… Am ajuns la capat si nu vedem lumina din cauza prapastiei din fata!!!!

 2. Paisie said

  Mulţulesc mult pentru aprecieri.
  Dar dacă şi altcineva decât mine vede lucrurile aşa, atunci e grav de tot…

 3. Cetăţeanul Terrei said

  Norok!De ne batem kap in kap…o sfeklim# Daka ne apukam mina de mina…prosperam si ku 50 mlrd oameni pe glob(dupa kalkulele mele),apoi kolonizam Luna,Marte…Kalea Lakteie! SIEG HEIL!!!

 4. rozavinturilor said

  Pertinent articolul dar e greu sa scoli omenirea din somn chiar daca sintem deja bine afundati in groapa de c… pute , pute da-i caldutz .
  Specia umana a degenerat prea mult,selectia naturala nu mai functioneaza , debilitatea s-a instaurat ca norma generala in societate nu mai poti discerne normalitatea de toate aberatiile unei societatii al carui unic tzel este satisfactia consumismului.
  Dar probabil ca io is aia care nu vad bine lucrurile sau.. nu ?!

  • Paisie said

   „Pute, da-i caldut” – extrem de sugestiv!
   Subscriu la selectia nefunctionala, debilitatea generalizata si hiperconsumatorism.
   Deja suntem doi care vedem lucrurile „pe dos”.
   O fi vre-un semn de bun augur?

 5. rozavinturilor said

  Din pacate nu observ o miscare puternica in sensul asta, e drept auzi peste tot de incalzirea globala, si mai pe urma ca ar trebui ca lumea sa mearga cu metroul si nu cu masina personala ca polueaza, ca sa se economiseasca energia, sa-si puna becuri economice si sa izoleze bine casa si uite ne prefacem ca sintem interesati.
  Dar in realitate foarte putini si-au schimbat obiceiurile, si chiar daca s-ar face toate astea nu vad ce mare lucru s-ar putea petrece caci poluarea si distrugerea mediul sint deja prea avansate.
  Ne-am taiat singuri craca de sub picioare, acu nu ne ramane decit sa suportam consecintele.

 6. Cetăţeanul Terrei said

  Теория Т. Мальтуса, гласит:(
  – Земля не резиновая,
  Ресурсов мало,
  Людей много…
  Всем не хватит,
  от этого войны…
  Его сторонники, подсчитали:
  7 млрд людей много,
  2 млрд как раз в меру!
  (Меньше народу, больше кислороду)
  – Логично, но пессимистично.
  – А что делать с 5 млрд???
  :(расстрелы или газы?):

  История не учительница,
  она ничему не учит…
  :(Люди не хотят):
  История надзирательница,
  и наказывает, за незнание уроков!!!

  *******************
  – Я думаю, так:)
  Жили – были,
  Богато, два брата!
  Было у них, всё !!!!!!!
  Кроме взаимоПонимания…
  – Один другого, убил.
  А его, в тюрьму посадили…
  – Вот и сказки, конец.
  И сказок таких, много…
  Где двоим тесно,
  Если нет, Ума и Добра!!!

  А вторая сказка,
  про Японию:
  – Территория маленькая,
  людей много,
  кислороду мало…
  Но, живут припеваючи!!!

  – Так вот:
  По моей теории –
  На всей Земле,,,,,,,
  поместятся и 50 миллиардов!!!
  И всем, Добра хватит!!!
  Если с Умом жить!!!

  В тесноте,
  да не в обиде!!!

 7. Cetăţeanul Terrei said

  …,apoi kolonizam –
  Luna, Marte… Kalea Lakteie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: