M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

Suprapopulaţia – păşim în gol sau ne întoarcem?

Posted by Paisii PROTO@ pe 25 mai, 2008


Trebuia să fac acest lucru…
Să încep traducerea în română a studiului „Aspecte puţin cunoscute ale problemei demografice”, înserat pe pagina „Problema Demografciă” a blogului.
Fiindcă în spaţiul virtual românesc „armonizat” cu conceptul de „political correctnes” n-o să mai găsiţi ceva asemănător.
Acest studiu este o încununare logică a Teoriei regularizării biotice a cercetătorilor ruşi Prof. Victor G. Gorshkov şi Dr. Anastassia M. Makarieva.
Studiind mai atent textul îţi dai seama că acesta este un verdict. Un verdict sever fără drept de apel dat civilizaţiei umane. Am întrecut orice măsură şi am mers prea departe în relaţia noastră utilitaristă cu Natura.
Desigur, putem continua să ne mişcăm în direcţia cea proastă, fără a ţine cont de aceste concluzii şi verdicte „alarmiste”. Nimeni, nici chiar Natura sau Dumnezeu n-o să ne spună nimic. Numai că atunci în viitorul apropiat ne aşteaptă doar două scenarii posibile: haosul economic şi social intern şi războaiele internaţionale, toate cauzate de penuria alimentară şi energetică; sau destabilizarea completă a ecosistemelor terestre în urma activităţii antropogene şi prăbuşirea planetei în unul din hăurile existenţei abiotice – glacializarea planetei cu temperaturi de -100 gr.C, sau aridizarea cu temperaturi de +400 gr.C la suprafaţă Pământului.
Alegeţi, fraţi români!

Teoria regularizării biotice  ne spune că ar mai exista o „a treia cale”.
Nici nu mai e o cale, ci aşa, o cărăruşă îngustă şi spinoasă pe care urmează să ne târâm pe brânci, ruşinaţi îndărăt, în sânul Naturii-Mumă. Dar culmea e că nici în cazul acesta nu vom reuşi să ne întoarcem toţi – pe această cărăruşă vor putea trece doar a zecea parte din populaţia actuală a planetei, restul urmând să rămână aici, la margine prăpastiei şi să-şi ispăşească pedeapsa pentru simplul fapt că au fost membri ai celor două VIP-cluburi odioase create pe o planetă cu resurse finite – „civilizaţia consumului” şi „civilizaţia cămătarilor”.
Desigur, eradicarea suprapopulaţiei planetei ne-ar da prea multe bătăi de cap, iar pe de asupra ne-ar modifica radical comportamentul şi mentalitatea. Ce politician sau lider de opinie, întreg la minte, va lansa o asemenea iniţiativă?

Aşa că, pe loc repaos – distracţia continuă!
Până la miezul nopţii au mai rămas clipe numărate!
Să le folosim la maximum! Să luăm de la Viaţă şi de la Natură tot ce-a mai rămas neatins şi nepângărit!

Reclame

15 răspunsuri to “Suprapopulaţia – păşim în gol sau ne întoarcem?”

 1. Candva, un om pe nume Jac Custeau (renumitul si neobositul descoperitor a lumii subacvatice) a pronintat un lucru: „Cu regret constat ca pentru a mentine echilibrul numarului populatiei pe Terra, trebuie sa moara zilnic 300.000 de oameni”. Aceste cuvinte au fost un adevarat soc pentru mine. Insa dupa ce am inceput sa studiez si metodele utilizate in „pastrarea acestui echilibru” mi-am dat seama cat de neimportanta este viata unui om, pentru cei care detin puterea.Din pacate anume tarile sarace sunt cele care sunt in rolul de cobai experimental. Nu vreau acum sa indiruiesc exemple de care au zguduit lumea prin cruzime, fara ca sa stie de cauzele reale, pentru a nu parea paranoic. Insa un lucru mii clar, politica regulatorie este bine pusa la punct si functioneaza.
  Toate Bune.

 2. Paisie said

  Nu trebuie să omorâm pe nimeni. Este de ajuns doar ca şi în Asia, Africa şi America Latină rata natalităţii să scadă la 1,3 ca în Europa. Dacă vrem desigur să salvăm Natura care menţine viaţa pe Pământ.
  Alta e că nu avem mecanisme internaţionale pentru implementarea acestor măsuri excepţionale.
  Nu am prea înţeles la cine faci aluzie când vorbeşti despre „politica regulatorie bine pusă la punct”.
  Dacă te referi la masoni sau la americani – nu cred că mai dirijează cu ceva real pe planetă. Nu-i vezi cum s-au făcut de tot c.catul în Irac şi Afganistan?
  Cred din contra, că mersul civilizaţiei umane a scăpat de sub orice control şi nu mai există forţe să stopeze „căderea liberă” în gol.

 3. Nu stiu daca cunosti situatia din china, cu politica de un copil o familie care au redus natalitatea, mortalitatea deja depasind nasterile. Este o tara in care omorul este legitim. Prieteni de ai mei care au fost acolo s-au ingrozit de teroarea impusa, avorturi fortate si o viata infernala. Dumnezeu a spus „inmultiti-va si stapaniti pamantul” el nu a pus bariere. Natura are autocontrolul sau. Nimeni nu-ti da nici un drept ca sa reduci tu undeva numarul populatiei, din simplul motiv ca nu ti-ar ajunge ocsigen.
  Cat priveste „politica regulatorie” nu m-am referit nici la masoni cu atat mai mult la americani, acestia din urma singuri fiind jertve ale unei politici tampite care merge in contradictie cu poporul sau.
  Cat priveste controlul , cred ca este cel mai tare. Iarasi din lipsa de timp nu vreau sa descriu procedeele murdare aplicate, a unor oameni care viseaza la fel sa scape de o buna parte a omeniri pentru a locui intr-o lume ce sa le indestuleze poftele.
  In Irak si avganistan cred ca s-a reusit perfect misiunea propusa, iar mentinerea starii de razboi, si a unei zone instabile mereu da posibilitatea de a formula noi strategii de aparare a interesului national sau transnational. Viata pe Pamant o sa se mentina chiar si cu 14 miliarde de oameni, conteaza care este raportul dintre cei care mananca cat 7 si altii care stau si cauta in movilele enorme de gunoi, facute de ai care crapa cat ii tine ranza. Problemaabordata de tine este importanta, dar nu vreau ca sa se derapeze spre extreme. Din orice situatie fara iesire sunt mereu minim doua iesiri, asa ca totul va fi OK.

 4. Paisie said

  Îmi place la nebunie acest tip de discurs mioritic: „Din orice situatie fara iesire sunt mereu minim doua iesiri, asa ca totul va fi OK”.
  Într-adevăr, de ce să cădem în extreme? Hai mai bine să ne culcăm pe o ureche şi să ne învelim cu cealaltă.
  Că Bojica le va rezolva pe toate.
  Comodă religie ne-am mai găsit.
  Exact după firea noastră leneşă.

 5. RUSEN said

  Industria farmaceutica , descoperita ca o pirgie sau mai bine zis ca o cirja in mentinerea *sanatati*. Cine-si inchipuia ca tarile capitaliste in detrimentul sanatati planetei si a coloniilor in special , vor dezvolta la scara industriala farmacia , ce timpenie … stiu ca multi o sa zica uite-l si pe nebunul asta …dar citi doctori pot explica ca absolut toate medicamentele ne distrug sistemul imunitar* absolut toate*
  Pai medicamentele adorm sau transmuta durerea sau intirzie sa apara durerea finala …In occident ne batem cu pumnul in piept zicind ca speranta de viata s-a marit 80-90 ani dar ani de suferinta cu medicamente , in plus in stare de boala grava statul te obliga sa suferi ca sa consumi cit mai multe BULINE , ……!!!!

 6. Paisie said

  „Farmaceutica – cârja sănătăţii” – o metaforă foarte tare şi precisă.
  Problema suprapopulaţiei într-adevăr va necesita o revoluţie în mentalitatea umană.
  Cum oare să deprindem omul cu gândul că ai voie să trăieşti doar atât cât ţi-i scris în programul genetic şi că trebuie să fii pus în aceleaşi condiţii de supravieţuire cu ceilalţi reprezentanţi ai faunei terestre?
  De ce? Fiindcă altfel începe destabilizarea ecosistemelor naturale care menţin şi reglează viaţa pe planetă.
  Dar cred că e o argumentaţie prea slabă pentru mentalitatea noastră de „rege şi cuceritor al naturii”.
  Ar fi posibil, oare să abdicăm din acest tron uzurpat de la Natură?

 7. RUSEN said

  Stiti , in filozofiile de viata si de moarte asiatice exista o fraza un adevar la care ma gindesc in fiecare zi : spun ca *radacina suprema a suferintei este ignoranta *
  Eu daca as critica ceva in suprapopulatie as fi tentat sa critic TURNURILE BABEL ( orasele unde indivizi sint niste particule gidate de ochi si urechi , fara repere si mai ales cu sensibilitati atrofiate , o lume abstracta cu care cei din piramida profita si-s consolideaza bazele.
  Cei ce studiaza genetica , decit sa studieze plante pentru un combustibil eco , mai bine ar lupta sa gaseasca plante ce nu consuma oxigen , pentru ca intr-adevar o sa avem nevoie de acest oxigen din ce in ce mai mult . Dar motoarele termice il ard , pt. un litru de combustibil un motor termic consuma 12-15 Kg de aer ..si asta este grav
  18 000 m alt. si deja nu mai gasim mol. de Oxige . credeti ca exista un guvern invizibil ce se chiama GAIA …??

 8. Paisie said

  Cred că în pocesul de desprindere a omului de Natură au fost două momente cruciale:
  1 – transformarea omului din simplul culegător al roadelor Naturii în agricultor – şi prima sa intervenţie brutală în mersul natural al lucrurilor – defrişarea şi arderea păduilor pentru terenurile agicole.
  2 – apariţia meşteşugarilor (prestatorilor de servicii) nelegaţi direct cu ciclul natural de culegere/creştere a hranei. Aceşti meşteşugari-întreprinzători, au făcut şi al doila pas logic – s-au separat nu doar de natură, dar şi de comunitatea rurală, creind târgurile care au evoluat în megapoliceuile oribile de astăzi.
  Ei – orăşenii au creat civilizaţia ruptă de natură, civilizaţie, care astăzi se îneacă în propriile dejecţii tehnologice.

  Personal, cred că noi pe undeva dramatizăm şi supraapreciem gradul de influienţă globală pe care îl poate avea „guvernul invizibl”.
  Cred că de la sfârşitul sec. XX (odată cu globalizarea) situaţia s-a schimbat radical. BANUL – adevăratul stăpân al civilizaţiei umane – s-a internaţionalizat şi nu se mai află doar în mâinile iudeilor şi masonilor. Cred, unicul lucru care îi mai uneşte astăzi pe potentaţi financiari ai lumii este perpetuarea PROFITULUI.
  Sunt adânc convins că mersul civilizaţie umane a scăpat astăzi de sub orice control, iar „guvernul invizibil” dacă şi a existat, asistă acum impotent şi resemnat la turbulenţele economice şi sociale care ABIA ÎNCEP.

  Nu ovreii şi masonii sunt de vină în ceia ce ni se întâmplă astăzi, ci acei meşteşugari-întreprinzători care au rupt-o definitiv cu Natura-Mumă. Ei au pus bazele Civilzaţiei antropocentriste actuale.
  Aşa că nu prea înţeleg unre vom căuta „ţapii ispăşitori”.

 9. RUSEN said

  a Paisie
  Stiti ceva despre apa vie , cum ca ar exista in Afganistan , in munti , si ca U.S.A. nu reusesc s-o gaseasca ….???
  Sau ca destinul civilizatiei terestre la ora actuala se comprima dupa legile resortului , resort ce atinge in curind amplitudinea negativa maxima …toate astea va zice ceva …ati auzit cunva ,caci eu am citit despre .

 10. RUSEN said

  Crede-ti ca suprapopulatia decaleaza poli magnetici de cei geografici , eu cred ca da ; si as si incerca sa dau o interpretare cauzei , ca banuesc ca este o cauza ….!!

 11. Paisie said

  Pt. RUSEN /9/, /10/
  Nu ştiu nimic despre „apa vie”, „legile resortului” şi despre legătura dintre suprapopulaţie şi decalarea polilor.
  Spre deosebire de filosoful care era fascinat de două lururi – universul înstelat de deasupra capului şi de universul din interiorul nostru, eu mai degrabă sunt interesat de lucruti mai realiste – universul biologic din jurul nostru şi de armonizarea EUlui nostru cu această biodiversitate.
  „Năzdrăvăniile” cvasi-ştiinţifice, religioase sau oculte mă cam lasă rece.

 12. RUSEN said

  DA ! Paisie tu ai dreptate .
  Nu de mult auzeam un jurnalist ce il intreba pe un filozof cam asa *Ce ar putea salva omenirea de la un eventual haos* la care filozoful ,raspunde * lenevia*
  Pai dupa citiva ani de cind am auzit raspunsul acestui filozof francez acum citeva zile aud la radio cum ca cineva a scris o carte in acest sens , o s-o caut . Dupa cum zici tu seamana a TAO filozofia ta .Taoisti dupa filozofia lor cred ca omul este matur cind *traieste aici si acum* iar in raport cu universul , EUL este in cautare permanenta a echilibrului desi sint constienti ca nu exista .
  Numai notiunea pur si simplu pentru ca totul este in miscare , cum spui tu de univers .Vorbeam de *apa vie* pentru ca citeam in cartea unui oarecare CLAUD TRAKS din Belgia ca ar exista in muntii din Avganistan si ca USA fac eforturi considerabile s-o gaseasca !!
  Va salut cu respect !

 13. RUSEN said

  Va salut cu respect , ce mai este nou prin RO. eu am trait 20 de ani in Buc.care acum cred ca a devenit un infern ..

 14. Paisie said

  RUSEN, nu prea pot să-ţi dau informaţii despre situaţia din Bucureşti, deoarece de 6 ani am revenit la Chişinău.
  Iar de când cu noua „cortină de fier” europeană, nu ami fost prin ţară.

 15. Victor Nichitus said

  Ultimele stiri din domeniul demografic ne spun ca in anul 2025 populatia activa a statului Republica Moldova va trebui sa sustina financiar, adica din impozitele pe care acestia le vor platii statului, trei pensionari. La prima vedere acest lucru este neimportant pentru ca nu-i asa, pina in 2025 mai este. Insa ideia e ca trei pensionari vor trebui sa primeasca pensie din buzunarul cetatenilor activi ai statului moldovean, daca insa ritmul migratiei fortei de munca din Moldova spre tarile mai industrializate va continua sa ramina acelasi s-ar putea ca aceste trei persoane necesare pentru formarea fondului de pensii din 2025 pur si simplu sa nu existe. La aceasta ecuatie demografica putem adauga si aspectele legate de criza alimentara mondiala si cresterea preturilor, care criza incet dar sigur paseste cu pasi virtosi si inspre plaiurile moldovene. Pentru a complica si mai mult ecuatia de gradul doi adaugam ca premierul Greceanai a avut intilniri cu reprezentantii intreprinderilor de prelucrare si import de carne carora le-a solicitat sa nu mareasca pretul la aceste produse. Da, preturile au fost inghetate insa doar pe o scurta perioada pentru ca in toamna in cazul in care administratia guvernamentala nu usureaza povara fiscala de pe umerii acestora, cartelul carnii va trece la implementarea unor preturi in conformitate cu preturile mondiale.Adaugam pentru un tablou de ansamblu ca la recenta intilnire cu vicepresedintele legislativului moldovean Maria Postoico, reprezentantii sindicatelor din educatie si invatamint au dat de inteles ca e nevoie de o crestere a salariului cadrului didactic altfel, la toamna sindicatele nu vor raspunde de ceea ce se va intimpla. Viceministrul economiei, Sergiu Sainciuc a declarat ca da cunoaste toate doleantele sindicalistilor insa ar trebui o nimica toata de 700 de milioane de lei. Din buget. Care insa nu sint.
  Am inceput de la pensionari ca sa ajungem la cadre didactice si lupta lor pentru un salariu mai decent. Conexiunile respective exista, iar interdependenta tuturor acestor aspecte ne face semn ca sintem in pragul unei crize mondiale in care daca pasim cu greu mai putem iesi. Foarte putini politicieni moldoveni sint insa constienti de amploarea acestor fenomene. Invitatii mei politicieni moldoveni de diferite culori care vin la interviul matinal de la Radio Nova se feresc ca dracul de tamie sa abordeze aceste tematici. Motivatia este una, pentru ca nu se obosesc sa intre in miezul acestor subiecte, preferind sa le pipaie pe deasupra. Si sa nu uit, in anul 2008, in statul independent Republica Moldova nu exista nici o institutie a statului care sa poata face previziuni demografice responsabile. Si mai vorbim despre planificarea educatiei…
  PS Ieri o stire lasa sa se inteleaga ca numarul de studenti care vor fi inmatriculati la institutiile de invatamint superior va fi in crestere cu nu mai tin minte cite procente. Ei si ce? Inseamna asta ca va aparea o noua elita de intelectuali moldoveni sau ca institutia de invatamint va beneficia de sume in plus venite in urma platii pe care o vor efectua studentii pentru anul de studiu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: