M E D I T A Ţ I I _ P O S T M I O R I T I C E

„Epoca de Piatră s-a terminat din lipsa pietrelor” (Şeicul Ahmad Zaki Yamadi – om deştept)

Regularizarea biotică: POMPA FORESTIERĂ


                           

 Prof. Victor G. Gorshkov  &  Dr. Anastassia M. Makarieva
 

Regularizarea biotică a mediului este o concepţie ştiinţifică interdisciplinară. Pe parcursul elaborării ei au fost obţinute un şir de rezultate importante. Acestea sunt, de exemplu, demonstrarea instabilităţii fizice a climei Pământului, care în lipsa controlului biotic stabilizator, ar trece spontan în una din cele două stări stabile – evaporarea sau îngheţarea oceanelor ; sau cercetările ecologice care demonstrează dreptul programat genetic al omului la un teritoriu individual în mărime de aproximativ 5 km2.

Dar se pare, că aceste rezultate sunt percepute de opinia publică sau ca fiind prea globale şi generalizante pentru a-l provoca pe om să întreprindă careva acţiuni concrete în vederea protejării exosistemelor biotice naturale, sau nu sunt îndeajuns de bine înţelese pentru aprecierea importanţei acestor rezultate.

Dar iată că la confluenţa blocurilor ecologic şi climatologic al concepţiei au fost obţinute nişte rezultate unicale d.p.d.v. evidenţei acestora pentru publicul neavizat. 

Principala concluzie a acestor cercetări e simplă şi pe înţelesul tuturor:

Dacă vom tăia pădurile, vânturile nu vor mai sufla dinspre ocean

şi pe uscat nu vor mai fi nici ploi şi nici râuri

Aceste rezultate ale cercetărilor noastre necesită o dezbatere largă în mediul ştiinţific şi în cadrul societăţii, deoarece apa este o necesitate vitală cotidiană a fiecărui om, din care cauză ar trebui să suscite o reacţie a majorităţii populaţiei planetei şi să conducă la acţiuni reale de protejare şi regenerare a pădurilor. 

Datorită indicelui său foliar înalt, pădurile naturale (neafectate antropogen) menţin un grad foarte ridicat de evaporare (săgeata groasă albastră din dreapta), care depăşeşte cantitafiv fluxul evaporărilor de asupra oceanelor (săgeata albastră subţire din stânga). Umiditatea evaporată se condensează în nori, dispărând astfel din starea gazoasă, fapt care duce la rarefierea aerului în coloana atmosferică de asupra pădurilor. Concomitent se formează curenţi ascendenţi de aer de asupra pădurilor, fapt care conduce la aspiraţia aerului umed dinspre ocean (săgeata albastru-deschis), care apoi se reîntoarce în ocean prin straturile înalte ale atmosferei (săgeată punctată) după depunerea precipitaţiilor pe uscat. 

Până în prezent la examinarea circulaţiei apei pe uscat se presupunea că fluxul umidităţii atmosferice venite pe uscat dinspre ocean este un parametru geofizic, adică un factor abiotic care determină funcţionarea ecosistemelor uscatului. Noi însă am arătat că în realitate acest flux al umidităţii este determinat în totalitate de calităţile învelişului vegetal al uscatului, în special de mărimea fluxului de evaporare a umidităţii de pe suprafaţa vegetală. Cu cât e mai mare fluxul evapărării, cu atât mai puternice sunt vânturile care transportă umiditatea din ocean pe uscat. Deoarece fluxul evaporărilor atinge cote maximale sub cupola pădurilor naturale, regiunile mari continentale acoperite cu păduri sunt caracterizate prin fluxuri maxime de umiditate atmosferică venite dinspre ocean. Pe măsură distrugerii pădurilor aceste fluxuri slăbesc treptat, ca să dispară complet în pustiuri unde învelişul forestier lipseşte cu desăvârşire.

Faimoasa dilemă a oului şi găinei – pădurile cresc acolo unde e umed sau e umed acolo unde cresc pădurile – este soluţionată univoc în favoarea priorităţii pădurilor. 

Abordarea fizică propusă demonstrează nu doar rolul decisiv al învelişului forestier al Pământului în circulaţia apei pe uscat, dar mai conţine şi o viziune nouă asupra altor probleme, cum ar fi apariţia uraganelor şi natura circulaţiei atmosferice. 

Noi continuăm cercetările şi sunten întotdeauna deschişi pentru colaborare. Pentru comentarii utilizaţi modulul nostru de feedback

Traducere Paisie Protopopescu

 

Pe larg despre POMPA FORESTIERĂ citiţ aici:

Biotic Regulation: Biotic Pump

Биотическая Регуляция: Лесной насос

Reclame

2 răspunsuri to “Regularizarea biotică: POMPA FORESTIERĂ”

  1. minchevici said

    da…..dar e nevoie de lemn..ptr conturile elitei conducatoare…
    in fond tot ei vor fi printre cei 600 de miliaone….

  2. Paisie said

    Modelul economic actual ne arata ca 20% de „elitari” si proprietari corporatisti au nevoie sa fie deserviti de 60% de salarati si prestatori de servicii (restul 20% fiind somerii si alte elemente asociale).
    Cred ca aceiasi proportie va exista si in cadrul celor 600 mln.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: